
Typická španělská jídla a nápoje
Paella
Je nejslavnější španělské jídlo. Název paella označoval původně pánev se dvěma držadly, na níž se jídlo připravuje.
Postup přípravy: do pánve s rýží se přidává nejčastěji kuřecí maso nebo mořské plody, dále zelenina (cibule, česnek, rajčata, papriky), z koření zejména šafrán, pokud je k dispozici. Dnes je šafrán kvůli vysoké ceně často nahrazován barvivem a mletou paprikou.

Gazpacho
Hustá studená polévka, rozmačkaná směs rajčat, papriky, česneku, cibule, strouhanky, citrónu a oleje.
Pescado, mariscos
Ryby a mořské plody. Jedí se všude, po celé zemi jsou velmi oblíbené, ale nejlepší jsou samozřejmě přímo na pobřeží.

Tapas
Malé pikantní jednohubky, které se podávají před jídlem, ale i během celého dne a hlavně večer ke sklence vína nebo sherry. Tapas se jedí rukama bez příborů a talířků. Název tapa znamená v překladu "víko" a vznikl v Andalusi.
Dnes je možné setkat se s velkým množstvím druhů těchto jednohubek - bývají to např. olivy, sušené maso nebo sýr, bramborový salát, cizrna se špenátem, kousky nejrůznějšího masa nebo mořských plodů, ančovičky atd.

Horchata
Studený mléčný nápoj z mandlí nebo tzv. tygřích ořechů (španělsky chufas), což ve skutečnosti nejsou ořechy, ale hlízy šáchoru jedlého.

Sangría
Vinný a ovocný punč s nevelkým množství alkoholu a někdy přímo s nakrájenými kousky ovoce.
